Τα χρώματα και ο ρόλος τους στον Εσωτερισμό

Φορώντας ένα χρώμα, ή εργαζόμενοι με αυτό, προσελκύουμε την αρχή που ενσαρκώνει τις ιδιότητες της αρχής αυτής στο υλικό πεδίο. Οι στολές των Εσωτερικών Ταγμάτων έχουν άμεση σχέση με τις ιδιότητες αυτές.

Το χρώμα είναι ο γεφυροποιός Ποντίφηξ (Η λέξη «Ποντίφηξ» προέρχεται από το Pontifix που σημαίνει γεφυροποιός μεταξύ Ουρανού και Γης) για όλα τα επίπεδα ύπαρξης. Είναι το μέσον διά του οποίου ο άνθρωπος εκπέμπει τις προθέσεις του στο ουράνιο και αιτείται τις ανάλογες του χρώματος ιδιότητες.

Τα χρώματα που βλέπουμε υπό την επήρεια πάντοτε κάποιου φωτός δεν είναι απλές υλικές καταστάσεις. Αποτυπώνουν και μας φέρουν σε επαφή με τις αρχές που τα διέπουν. Κάθε χρώμα δημιουργεί μία αίσθηση που δεν είναι τίποτε άλλο από τη σύνδεση με την αρχή που το διέπει. Αυτή η αρχή είναι που μας επηρεάζει και όχι το χρώμα απευθείας. Το χρώμα είναι απλά η ορατή της εκδήλωση….

Πριν από κάθε περιγραφή χρώματος οφείλουμε να δούμε τα δύο άκρα. Το λευκό και το μαύρο.

Το λευκό αντιπροσωπεύει την αρμονία και εκφράζει την απλότητα, την τελειότητα, την αθωότητα, την αλήθεια, την νεότητα, την τιμιότητα, το φως, την φώτιση, την ιερότητα, την πνευματική εξουσία και την ειλικρίνεια. Είναι το χρώμα της εσθήτας μας η οποία περιβάλλει τον Άνθρωπο του ρεύματος και τον οδηγεί στο δρόμο προς την κατάκτηση της ιδιότητας του Μυημένου. Το λευκό είναι το ΝΑΙ στη γλώσσα των χρωμάτων. Επειδή ελκύει την αγνότητα προστατεύει ενεργητικά από τις αρνητικές επιδράσεις ευνοώντας την ενότητα και την αγάπη. Στις εικόνες του Ευαγγελισμού υπάρχουν συνήθως λευκοί κρίνοι ως σύμβολο της αγνότητας. Όσοι αποφεύγουν το λευκό χρώμα γνωρίζουν τα ελαττώματά τους και δεν επιθυμούν να τα διορθώσουν. Το λευκό είναι το χρώμα του Ηλίου, ο οποίος διοχετεύει τις αγαθοεργές του επιρροές, που είναι η ορατή εκδήλωση του αόρατου κέντρου κάθε ζωής και κάθε φωτός και δεν αρνείται σε κανέναν τις Αστρικές του Επιρροές, και κάθε δημιουργημένο ον λαμβάνει μίαν Ακτίνα της Θείας Υποστάσεώς του. Το λευκό συνενώνει όλα τα χρώματα και  τα κάνει να αντανακλώνται στα μάτια μας. Χωρίς το λευκό χρώμα του Ηλίου δεν θα μπορούσαμε να δούμε τα χρώματα αλλά ούτε και τις μορφές και τις διαστάσεις των σωμάτων. Το λευκό είναι το ιερατικό χρώμα της υπεροχής, διότι προκειμένου να έλθει κανείς σε επαφή με τις αγγελικές δυνάμεις που χρησιμεύουν για να μεσολαβήσουν μεταξύ των ιεραρχιών των ουρανίων πνευμάτων και των ανθρώπων, που είναι ακόμη ενσαρκωμένοι στην ύλη, ο ικέτης πρέπει να είναι καθαρός στο σώμα, καθαρός στα ρούχα, καθαρός στην καρδιά, καθαρός στις σκέψεις.

Το λευκό είναι το χρώμα του περιζώματος του Μαθητή και σηματοδοτεί την απαλλαγή μας από την επίδραση του σκότους, του φόβου, την κάθαρσή μας από τις σκουριές των ελαττωμάτων. Ο Τέκτων, ή μάλλον ο αναζητητής του Φωτός είναι για πάντα ένας Μαθητής.

Το μαύρο είναι το χρώμα που δηλώνει χαρακτηριστικά το ΟΧΙ στην γλώσσα των χρωμάτων. Σηματοδοτεί ακριβώς την κατάσταση του σκότους, του φόβου και των ελαττωμάτων από τα οποία πρέπει να απαλλαγούμε. Συμβολίζει το φόβο, το σκότος, το κενό, το κακό, την ανυπαρξία, το θάνατο, το πένθος, την θλίψη, τη ντροπή, το ανεκδήλωτο συναίσθημα, την απελπισία, την καταστροφή, την φθορά, την παραίτηση, την άρνηση, την κατάθλιψη, την μοναχικότητα. Είναι το σκοτάδι στο οποίο έπεσε ο άνθρωπος όταν έπαψε να βρίσκεται ενώπιον της Θείας Αρχής. Στο σκοτάδι του μαύρου χρώματος, ο άνθρωπος δεν μπορεί να διακρίνει χρώματα, διαστάσεις και μορφές. Αυτό είναι αντανάκλαση της τυφλότητας του πεπτωκότος ανθρώπου. Το μαύρο προστατεύει παθητικά από αρνητικές ενέργειες διότι δεν αφήνει να περάσει τίποτα. Αφήνει όμως απ’έξω και τα θετικά και τα αρνητικά. Είναι το χρώμα της χαμηλής αυτοεκτίμησης αφού με αυτό απωθούμε όσα φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ο Μυημένος όμως θέλει, πρέπει και μπορεί να αντιμετωπίσει τα πάντα. Το μαύρο είναι το χρώμα της φυλακής στην οποία βρισκόμαστε και της οποίας ο μυημένος αναζητά το κλειδί. Η ευσπλαχνία του Θεού είναι παρούσα όταν στην απουσία του Ηλίου βλέπουμε τη Σελήνη η οποία αντανακλά το φως του Ηλίου.

Ο καθαρισμός των chakras γίνεται οραματιζόμενοι τις αρνητικές ενέργειες κάθε chakra να σχηματίζουν μαύρη σφαίρα η οποία στον οραματισμό μας αποβάλλεται και τη θέση της παίρνει το χρώμα του κάθε chakra (Θέση και χρώματα των chakras: 1-γεννητικά όργανα:κόκκινο, 2-βάση σπονδυλικής στήλης:πορτοκαλί, 3-ηλιακό πλέγμα:κίτρινο, 4-καρδιά:πράσινο, 5-λαιμός:τυρκουάζ, 6-μέτωπο/3ο μάτι:μπλέ, 7-άνω μέρος κεφαλής:ίντιγκο (σκούρο μπλέ/μωβ)).

ΚΟΚΚΙΝΟ:  Σηματοδοτεί ακριβώς την φώτιση και το τέλος του Μεγάλου Έργου. To χρώμα του αίματος ή της σωματικής αρχής της μορφής μας η οποία εδρεύει στο αίμα. Χρώμα του πυρός,  της θερμότητας, της καύσης. Σε όλους τους πολιτισμούς συνδέθηκε με το πάθος και την ενέργεια.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: Το χρώμα της έμπνευσης. Περιέχει το κίτρινο και το κόκκινο σε ίση ποσότητα και αυτό του προσδίνει ιδιότητες και των δύο χρωμάτων. Χρώμα ζωής που μετουσιώνει το κατώτερο σε ανώτερο.

ΚΙΤΡΙΝΟ:  Το χρώμα της σοφίας και του λόγου. Δίνει κίνηση στη σκέψη. Ο Απόλλωνας και ο Ερμής συνδέθηκαν με το φωτεινό χρώμα του κίτρινου. 

ΠΡΑΣΙΝΟ:  Μας παραπέμπει στο χρώμα του ύδατος ως εξαγνιστικού στοιχείου. Είναι χαρακτηριστική η χρήση του ύδατος σε τελετουργίες πολλών θεουργικών Τύπων, καθώς και η ατραπός του «Περάσματος δια των υδάτων» ως οδός τελικής διέλευσης προς την εσώτερη γνώση. Το χρώμα της φύσης και της ισορροπίας. Της αρμονίας και της γαλήνης. Το Πράσινο σχετίστηκε με την έννοια της αναγέννησης της άνοιξης με την ευρύτερη της έννοια και είναι φορέας ελπίδας. Περιέχει ίση ποσότητα κίτρινου και μπλε. Η φύση και το δάσος ηρεμούν το άνθρωπο διότι ενεργούν ως αντανάκλαση της αρχής του χρώματος που περιέχει αρμονία και ισορροπία. 

ΤΥΡΚΟΥΑΖ: Γαλαζοπράσινο χρώμα. Τονώνει την ενέργεια και το σώμα γενικά. Αναδεικνύει τα αληθινά συναισθήματα, ωθεί προς την πνευματική μάθηση, αφυπνίζει τη διαίσθηση. Το χρώμα της έκφρασης και της επικοινωνίας, καθότι αντιστοιχεί στο σημείο του λόγου (λαιμός)

ΜΠΛΕ: Είναι το χρώμα που υπενθυμίζει το ουράνιο χρώμα που διέκρινε ο άνθρωπος κατά τη στιγμή της εκπόρευσής του. Το χρώμα του ουρανού και του αέρα, της σοφίας και της εσωτερικής αρμονίας. Σε αυτό το χρώμα βρίσκεται το πνεύμα και η αλήθεια. Το πνεύμα ανυψώνεται και πετάει μέσα στο μπλε του ουρανού, μέσα στο συμπαντικό ρευστό. Το μπλε όπως και το πράσινο είναι παθητικά χρώματα και αυτό σημαίνει ότι υποβάλουν αλλά και εκφράζουν, την ηρεμία, τη γλυκύτητα, την ανάπαυση, την ονειροπόληση αλλά και τη θλίψη – μελαγχολία.

ΙΝΤΙΓΚΟ:  Είναι μίγμα από βαθύ μπλε και πολύ μικρή ποσότητα κόκκινου. Επειδή είναι απόχρωση του μπλέ περιέχει την υπερβατικότητα και την πνευματικότητα με τάσεις όμως διορατικότητας. Περιέχει την κάθαρση, το ξεκαθάρισμα, προσδίδει αυτογνωσία και εσωτερική κατανόηση που βοηθάει στην ψυχική απελευθέρωση. Το χρώμα της απελευθέρωσης.

Πηγές:

  1. Διδασκαλίες του Saint Martin στους Elus Cohen
  2. Φιλοσοφία των chakras
  3. Arcana Arcanorum
Share: